2010. július 12., hétfő

Előzmények 2. 2007, Dunaújváros

Nem is lehetett kétséges az előző évi torna végeredménye után, hogy 2007-ben ki fogja rendezni az akkor 100 éves jubileumát ünneplő MEFS rögbi tornáját. Természetesen Dunaújvárosba került a rendezvény ahogy az ugyanazon napon játszott Magyarország-Ausztria európa-bajnoki selejtező mérkőzés is.

A tornaszervezés színvonalának mércéjét akkor hihetetlen magasságokba hajították a Tevék és innentől nem volt kérdés, hogy ezentúl nem adhatjuk alább! A Dunaferr stadion gyepe összehasonlíthatatlan volt minden addigi helyszínnel, ahol magyar egyetemista rögbizhetett.

Történt azonban, hogy időközben két új csapat is megjelent az egyetemi szférában, az azóta már eltűnt Károli Gáspár Egyetem Soós Dani vezetésével, valamint az azóta megkerülhetetlenné vált Szent István Egyetem Gödöllőről. Az Ördögöket (Gödöllő), Juhász Marci kezdte verbuválni és edzeni és ha jól emlékszem ez lehetett az egyik első tornájuk ahol megjelentek.

Ami bennem igazán megragadt a rendezvényről az egy óvásból adódó érdekes helyzet volt, amikor is a Pécs és az ÁVF eredmény nélküli mérkőzést játszottak, vegyes csapatokkal. A mérkőzés félidejében aztán levettük a mezeket és úgy folytattuk a játékot! Ha jól emlékszem a bevitt célok után Csülök Játékvezető Úr végezte el a jutalomrúgásokat. Erről egy kis video is fennmaradt :)


A Centenáriumi torna végeredménye akkor a következőképp alakult:

1. Dunaújváros
2. Szeged
3. ÁVF
4. Pécs
5. Károli G. Egyetem
6. Gödöllő

Ami biztos, hogy számomra ez volt az egyik legemlékezetesebb torna!

Előzmények 1. (2006)

Kezdhetnénk előbb is, de igazán 2006-ban tudott útjára indulni a Magyar Egyetemi és Főisklás Országos Rögbi Torna (MEFORT), ehhez ugyanis legalább négy, kizárólag egyetemistákból verbuvált csapatra volt szükség.
Böröndi "Forest" Tamás így megvalósíthatta régi álmát, hogy a rögbi bekerüljön a hivatalosan is jegyzett egyetemi sportágak közé.
Az első tornát 2006. május 26-án rendezték Esztergomban a Magyarország-Litvánia mérőzés egyik promójaként. Mostanában jutott eszembe, hogy mind a négy csapatvezető csapatától külön, de együtt érkezett a pályára (Forest, Dugó, Peleskei Tomi és Szontágh Dani, hisz ők résztvettek a Székesfehérváron tartott U17-es edzőtáborban játékvezetőként vagy edzőként. A résztvevő négy csapat:

Általános Vállalkozási Főiskola


Dunaújvárosi Főiskola

Pécsi Tudományegyetem

Szegedi Tudományegyetem

A tornának 3 esélyese is volt, a még gyerekcipőbe járó ÁVF nem tartozott közéjük.
Négy csapattal akkoriban körmérkőzésekkel döntöttük el a végeredményt. A csapatok akkor még nagyrészt bulinak vették ezt a tornát, persze mindenki meg akarta nyerni, hiszen a fődíj egy vadonat új mez garnitúra volt, amihez akkoriban még nagyon nehéz volt hozzájutni.

A sáros küzdelmeket a néhai Kolping pályán játszottuk (fura, hogy ez is már a múltté) és már a küzdelem elején látszott, hogy a DUF lehet a legerősebb csapat. Nemcsoda, hisz olyan játékosok tarkították, mint Németh Krisztián, Farkasinszky Gábor, Böröndi Tamás... akik akkoriban már saját csapatukban is kiemelkedőek voltak.
Bár a Szegeddel egy nagyon szoros és harcos meccset játszottak, senki sem tudta végűl megállítani őket abban, hogy "csont nélkül" nyerjék meg az első MEFOB-ot!
Végeredmény:
  1. DUF
  2. SzTE
  3. PTE
  4. ÁVF